PrintForside

 
 

Halsringe af guld

 
 
De fleste af Gundestrupkarrets gude- og menneskefigurer bærer halsringe af en helt bestemt slags. Alle halsringe var oprindelig forgyldte. Det vil sige, at det er guldhalsringe, som er afbildet.

Halsringene er ikke helt almindelige smykker. De hører hjemme i religiøs sammenhæng. Guldhalsringe, som dem der er vist på Gundestrupkarret, kendes fra flere fund, især fra Vesteuropa. Der er som regel tale om ofringer. Der er også gjort fund af gudefigurer af bronze og sten, som bærer denne type halsringe, ligesom de omtales i forskellige skriftlige kilder som hellige smykker.

Guldhalsringe af den slags, gudefigurerne på Gundestrupkarret bærer, er en særlig halsringtype fra stepperne nord for Sortehavet. Denne ringtype er fundet ved Dronninglund i Vendsyssel.Tegning efter den berømte skulptur ”Den Døende Galler” fra 230’erne f.Kr. Krigeren bærer en torque og intet andet. Skriftlige kilder fra perioden fortæller, at nogle keltiske krigere kæmpede nøgne, kun iført store guldhalsringe. Måske har krigerne ved at kæmpe kun ”iklædt” hellige halsringe indviet sig selv og deres kommende død til guderne?

sitelist.html