PrintForside

 
 

Dødsguden og hans modstykke

 
 
De to plader her er yderplader. Motivernes opbygning på yderpladerne er mere enkel end på inderpladerne. Midt på hver yderplade ses en mandlig eller en kvindlig figur, som er meget større end de øvrige figurer på pladen. De store figurer er guder. Alle guderne har huller i øjnene. Heri har været lagt glas. Desværre er kun enkelte af disse glasstykker bevaret.

En af de mandlige guder ser du her. Han har ligesom de øvrige mandlige guder skæg. Om halsen har han en halsring. I de løftede hænder holder han to søheste med vinger og snoet slangehale. De er symboler på død. Det uhyggelige understreges af motivet på gudens bryst: her angriber en lang ulv med hoved i begge ender to mennesker og bider dem midt over! Der må være tale om en ”dødsgud”.

”Dødsgudens” modstykke findes på en af de andre yderplader: Her ses gudinden, som er tilknyttet liv, frugtbarhed og skønhed. Ved gudindens bryster ligger en mand og et dyr (en hund?). Måske skal det vise, at hun giver liv til både mennesker og dyr. At der også er tale om en skønhedsgudinde vises gennem kvinden, som er ved at flette eller på anden måde ordne gudindens hår. Motivet omfatter desuden en kvinde, der sidder på gudindens skulder, en hund, en lille fugl og to ørne.sitelist.html