PrintForside

 
 

Cernunnos eller thrakernes Orfeus

 
 
Den centrale figur på denne plade er en siddende mand. På hovedet har han hjortegevir. I den ene hånd holder han en ring, mens han med den anden holder om en slange med vædderhorn. Nærmest manden ses en hjort og en ulv. Desuden ses løver, griffe (griffen er et fabeldyr), en delfin med rytter og to dyr med horn eller gevir, som nok skal tolkes som bjerggeder eller måske antiloper.


Mandsfiguren

Mandsfiguren på denne plade er en af de mest diskuterede på Gundestrupkarret. Det kan være en guddom, som kelterne har dyrket: Cernunnos. Navnet betyder ”Den Hornede”. Han vises altid som siddende med hjortetakker, halsring og slange med vædderhorn. Cernunnos er dyrenes hersker. Han bestemmer over naturen og dens mysterier.

Men lige så sandsynligt er det den thrakiske sanger og shaman Orfeus, som han også beskrives af grækerne. Han sidder omgivet med symboler for genfødslen. Tyrene er offerdyr til Kybele, den store gudinde. Ulvehunden og løverne er hendes trofaste ledsagere. Siddende i lotusstilling fortryller Orfeus dyrene med sin sang. De lytter fredfyldt til hans stemme.

Om hans hals og i højre hånd ses den hellige halsring, den keltiske torques, som ender i to kugleformede afslutninger.  Han holder en vædderhornet slange i venstre hånd. Den spiller en vigtig rolle på flere af de øvrige plader.


sitelist.html