PrintForside

 
 

Nobelpristageren fra Himmerland

 
 
Johannes V. Jensen er vel nok den mest berømte himmerlænding. Han var forfatter og modtog i 1944 den fornemme Nobelpris i litteratur.

Johannes V. Jensen blev født i Farsø i 1873 som søn af dyrlæge Hans J. Jensen og Marie Kirstine Jensen. I 1893 blev han student fra Viborg Katedralskole, hvorefter han tog til København for at læse til læge. Læge blev han dog aldrig. Da han opgav studiet i 1898 for at blive forfatter, havde han allerede fået udgivet 2 romaner!

Forfatterskabet er meget omfangsrigt og Johannes V. Jensen har beskæftiget sig med mange genrer. Overordnet kan man opdele hans værker i tre grupper: reportage, kunst og essays. Til gruppen ”kunst” hører digte, romaner, noveller, fortællinger og myter.

Ved at klikke dig gennem denne historie kan du se og høre eksempler på tekster af Johannes V. Jensen. Det er uddrag af fortællinger fra Himmerland, som forfatteren skrev omkring 1900. Fortællingerne har betydning for vores viden om livet på egnen dengang.

På Vesthimmerlands Museum kan man se denne særprægede kommode. Den har stået i Johannes V. Jensens barndomshjem. Som lille har Johannes ligesom søsteren Thit sovet i den skuffe, som kan trækkes ud i siden af kommoden.

side 1 af 6 

sitelist.html