PrintForside
 

 


 
 

Mønstre og mode

 
 

I jernalderen ville man gerne gå i moderne tøj ligesom nu og omgive sig med ting, der var smukt dekoreret. Udviklingen gik ikke så hurtig som i dag, men der skete alligevel ændringer i moden. Det kan vi se på de ting, som arkæologerne finder i jorden.       Lerkar var én af de ting, der langsomt ændrede sig gennem tiden. Lerkar gik nemlig let i stykker og det var nemt at lave nye og pynte dem med nye mønstre. 

Lerkar blev lavet i landsbyerne, så de fortæller tit noget om, hvad folk i et bestemt område mente så flot ud.

Dragtnåle var en anden mode-ting, der tit skiftede udseende. Dragtnåle bliver også kaldt fibler og fungerede som en slags sikkerhedsnål.


I jernalderen havde man hverken lynlåse eller velkro. I stedet blev tøjet holdt sammen med snore, bælter og fibler.

Dragtnålene var sjældent noget man selv kunne lave i landsbyen. I stedet blev der handlet med folk fra de områder, som lå tættere på Romerriget. Dragtnålene er derfor ofte udsmykket med mønstre fra fjerne egne.


I moserne har vi enkelte gange været heldige at finde menneskelig fra jernalderen. Og nogen gange er tøj og frisure bevaret, det kan hjælpe med at fortælle os hvordan man gik klædt. 


På bevarede søjler og bygningsværker i Rom kan man se billeder af folk fra norden udhugget i sten. Her kan man tydeligt se tøj, frisure, sko og våben, som svarer til det arkæologerne har fundet i Danmark.  

Ud fra fundene i gravene kan man også finde oplysninger om moden. Her er tøj og hår ofte rådnet bort, men i stedet kan man se på de gaver, der blev lagt ned til den døde. Gaverne kunne være kamme og redskaber dekoreret med fine mønstre.

  

sitelist.html